Turmalin
EGENSKABER
Turmalin er oktobers fødselssten og dens navn er opstået af det Sinhalesiske ord ”tumali”, hvilket er et ord for ædle stene i forskellige farver. Turmalinen er en skøn ædelsten, der har et enestående farvespænd af røde, grønne, gule og til tider blå nuancer. Det står derfor klart, hvorfor denne ædelsten er blevet tildelt det fine kælenavn, ”regnbueædelstenen”. Disse talrige farve varieteter betyder at ædelstenen er fantastisk alsidig, og ideel til at skabe helt unikke smykker. Læs videre, hvis du vil vide mere om den fascinerende turmalin!

♡ Shiri

Fødselssten
Turmalin er fødselsstenen tildelt oktober måned, fulgt af den smukke opal. Et fint smykke sat med pragtfulde turmaliner vil være en dejlig gave, der vil passe særligt godt til en, der er født i oktober måned. Det siges at bringe lykke med sig, når man bærer ædelstenen for sin fødselsmåned.

Bryllupsdag
Turmalin gives i gave på 8. bryllupsdag. Et smykke sat med en eller flere af de farverige turmaliner, vil være en helt fantastisk gave til en du har kær og vil markere denne særlige milepæl.

Spiritualitet
De spirituelle kvaliteter for den farverige turmalin inkluderer: styrke, selvtillid, medfølelse og tolerance. Da turmalinen er en ædelsten, der sætter fokus på forståelse af andre, såvel som dig selv, menes den at besidde kvalitet der har en positiv indvirkning på din selvtillid. Turmalinen bliver også regnet for at være kilde til inspiration og god energi.

Historie
Turmalinen er gentagne gange blevet forvekslet med andre røde og grønne ædelsten. I Europa blev den ikke adskilt fra andre mineraler før 1800-tallet. Turmalin blev særligt populær i den sidste halvdel af 1800-tallet, da Enkekejserinden af Kina, Tzu Hsi, viste sig at have en enorm passion for den smukke ædelsten. Ædelstenen blev båret i fine smykker, men blev også brugt som dekoration i talrige dyrebare objekter.

Legende
En gammel Egyptisk legende beretter, at turmalinen opnåede sin unikke vifte af farver fra en regnbue, da den steg op fra Jordens indre.

Gemmologi

Turmalin består af aluminium, bor og silikat. Hvilken farve turmalinen antager, bliver afgjort af andre grundstoffer såsom jern, titanium og mangan under dens dannelse. En enkelt krystal kan vise flere forskellige farver, og findes typisk i nuancer af rød, pink, grøn, gul og til tider blå. I nogle turmaliner forekommer det optiske fænomen chatoyance, hvilket også er kendt som katteøje-effekten. Turmalin er kategoriseret på 7-7.5 på Mohs hårdhedsskala. Denne ædelsten kan udvindes i Brasilien, USA, Sri Lanka, Rusland, Madagaskar, Tanzania, Mozambique og Afghanistan.
namaste