Safir
Egenskaber
 

Safir tilhører den kostbare korund familie sammen med rubin. Ædelstenens navn stammer fra det Græske ord ”sapheiros”, hvilket betyder blå. Selvom de fleste vil genkende safiren for dens klassiske blå farve, findes den i en vifte af andre fortryllende farver, der inkluderer lilla, pink, gul og grøn, men også farveløs. Læs videre, hvis du vil vide mere om den vidunderlige safir!

♡ Shiri

 

Fødselssten
Safir er fødselsstenen for september måned, og et fint smykke sat med en af de skønne nuancer af safir, vil derfor være en fantastisk gave til én, der er født i denne måned. Det siges endda at bringe lykke, at bære fødselsstenen tildelt din fødselsmåned.

Bryllupsdag
Smykker sat med med safir, gives i gave på den 5. og 45. bryllupsdag. Da der er adskillige farve varieteter af fortryllende safirer, vil der med sikkerhed findes et safir smykke, der passer perfekt til din elskede.

 

Spiritualitet
Safirens spirituelle kvaliteter inkluderer: Visdom, sandhed, loyalitet, sindsro, held, selvstændighed og kærlighed. Denne højt skattede ædelsten vil være en god støtte til at holde koncentrationen, da den siges at kunne give indsigt og skabe ro i sindet. Derudover, er safir ligeligt forbundet med varme følelser af kærlighed og glæde. Nogle mener også, at safiren har evnen til at skabe velstand og fremme opfyldelse af dine ønsker.

Historie
Den kostbare safir har været foretrukket af kongelige i århundreder. Et eksempel på dette, kan findes i de Britiske kronjuveler, der er udsmykket med adskillige store blå safirer. Ekstraordinære safirer har også prydet famøse forlovelsesringe, så som den Lady Diana modtog fra Prins Charles og den Kejserinde Josephine modtog fra Napoleon.


Legende
Safiren har længe været en højt værdsat ædelsten verden over, og er derfor omgivet af talrige folkesagn og myter. I det gamle Persien, blev det fortalt at himlens blå farve faktisk var en refleksion af safirer på Jorden, imens man i det gamle Rom og Grækenland mente at safiren ville yde bæreren beskyttelse. I middelalderen mente man også at safiren kunne bruges som modgift, hvis man var blevet forgiftet.

Gemmologi

Ligesom rubin, dannes safir i alle farver fra mineralet korund. Hvilken farve safiren tager, er bestemt af grundstoffer som vanadium, jern og titan, som er tilstede under skabelsesprocessen. Disse farver spænder i skønne nuancer af blå, lilla, pink, grøn og gul. Nogle safirer kan også udvise det optiske fænomen, asterisme, også kendt som stjerne safir, imens andre kan vise chatoyance, også kendt som katteøje-effekt. Safiren er kategoriseret på 9 ifølge Mohs hårdhedsskala, hvilket betyder at safiren er den næst hårdeste ædelsten efter diamanten. Nogle af de vigtigste steder for udvinding af safirer findes i Thailand, Australien, Kina, Kenya, Tanzania, Nigeria, Sri Lanka og USA.
namaste